Geschiedenis

In 1969 ben ik als een van de eerste gastarbeiders naar nederland gekomen om te werken als lasser in de staalindustrie. Maar al snel kwam ik in de macedonische keuken terecht als bijbaan, in een balkan restaurant in Emmen. Mijn grootste wens was een eigen restaurant beginnen, maar financieel had ik hiervoor de middellen niet, maar ik begon in ons schuurtje alles bij ekaar te sparen. Borden, bestek, gasfornuis, oven, griltangen en eindelijk naar 7 jaar had ik de hele keuken inrichting bij elkaar. In november 1986 heb ik het restaurant gekocht in Winschoten. De deuren gingen open in de Engelstilstraat. Het restaurant beschikte over 40 zitplaatsen. Ik zelf in de keuken, mijn vrouw en zoon Ali Mamutovski in de bediening.

Mijn droom werd werkelijkheid. Jaren ben ik actief geweest in de keuken, maar heb mijn baan in de fabriek erbij gehouden. Het restaurant dat ik met mijn vrouw ben begonnen in Winschoten draaide als een trein.

Al snel werd besloten tot uitbreiding van het aantal zitplaatsen. In 1987 is de capaciteit verdubbeld naar 80 zitplaatsen en werden er koks en bedienend personeel aangenomen.

Na een aantal jaren werd besloten om het restaurant uit te breiden naar de huidige 100 zitplaatsen. Inmiddels was ook de jongste zoon Robert Mamutovski gecharmeerd geraakt van het vak. Maar stilzitten bij de familie Mamutovski was er niet bij. Dus openden zij in 1996 het restaurant in Stadskanaal. Sindsdien wordt u in Winschoten verwelkomd door Ali en door Robert in Stadskanaal. Momenteel telt 'Makedonia' en het inmiddels geopende Steakhouse 'Desperado' (1999) ongeveer 52 medewerkers.

Momenteel ben ik met pensioen maar kijk toch met een oogje toe hoe de beide jongens van mij het doen, en ze doen het goed. Zo goed dat ik mij wel eens afvraag waar komen al die gasten vandaan? Geweldig!

Trots ben ik dat ze mijn hobby voortzetten en mijn recepten in stand houden. Inmiddels zijn ook al de kleinkinderen in de zaak aan het werk. Zo, de 3de generatie is dat niet geweldig, ach die kinderen weten niet anders, ze zijn ermee geboren.

Ik wens u een prettig en vooral smaakvol verblijf in onze familie restaurants.

B.Mamutovski

Menukaarten